BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, December 31, 2012

GoodBye 2012, Hye 2013.

Assalamualaikum,,
how are you? Fine?
okayy,, firstly, Happy New Year sume..
hari nih...nk rumuskn lhaa khidupan aku dlm 2012 nih..
2012, thun aku amik SPM. mnjad candidates. haa~ sukar tuk diceritakn semua, tpi.. seriously bnyk knangan yg dicipta pda thun nih. Mostly, Kenangan Yang GEMBIRA pengakhirannya KESEDIHAN. emm, hopefully, 2013 ta kn jdi cm ni. Hopefully.
So, ape yang incidence kau ta bole lupakan Suai?
emm. yes. incidence prgduhan bsar smpai 5 bulan tak tgur. tuh pling mninggalkn kesan dlm hidup. aku msih tringat-ingat lgi kisah tuh. ntah lhaa~ org ckp lupakan, tpi,, HELLLOOO~ WTH korang thu tak susah nk lupekan? knape kau buat aku mengharap? knape kau layan aku dulu-dulu baik sangat? Manjakn aku smpai aku mengharapkan kat kau? seriously, aku ingat kau lhaa pngganti abg HH. tpi, nope. trnyate kau bukan org yg aku cri. abg HH ta de pngganti rupenyer.
oh okayy~ secondly, pasal prgduhan dgn Capital A. ohhh~ seriously, 2012 bnyk brgduh jep. ta thu knape. kdg2 kite nk tgakkn hak kite pon ta thu. smpai aku menangis biarkn jer diorg mngambil hak aku. ta pe lhaa suai. emm.
thirdly, Tok Ngah meninggal. bru 2 hari lpas. emm. sdih. wlaupun ta rpt, tpi sdih. :(
aku ta thu,,, sume pngalaman membuatkn aku HISTERIA,TRAUMA dan FOBIA. may be sbb ni, aku tlh brubah.
Seriously, 2012 ta de kenangan manis pon dlm hidup aku. :( sorry to say. I Hate IT!!.
2013 please nice to me. Azam thun bru 2013:
1)nk jdi lbih baik dri sblum nih.
2)its okay if you hate me, you do that, i will do that twice.
3)nak tinggalkn tmpat nih. be open minded. aku dh serik dipergunakan. so, aku nk buat baik lpas ni berpade-pade.
4)nk cri org yg stia brsame dgn aku, lindungi aku, caring aku, sntiase bersame aku wlaupun dlm sng dan susah, mendidik aku, menjaga aku, membimbing aku.
5)aku dh serik mngorbankan kepentingan aku demi kepentingan orang lain. so, aku nk jdi selfish sdikit thun nih.
6) not too sensitive.
7)nk blajar kat luar negare. Ir. next target trutamanya dlm Nuclear.
8)nk dpt kn penpals dri korea. nk cri teman sejati.

*emm. take note. :)

Saturday, December 29, 2012

Masih ada yang sayang.:)

Assalamualaikum.
how are you hri nih? emm sihat?
fuhh. kdang-kdang kite ta perlu lha nk meng'gedik' sngat smpai thap gaban.
sya rse awk jgn lhaa mmbazir karen, tnage dn mase awk mnanti pda yang ta nyata.
dh terang-terang org tuh ta sayang awak. buat ape awk nk mngharap lgi. rmai yg syang kat awak.
awak jep ta nmpk yang org syg kat awak. kdg2, awk buat die mcm bese bese jep. tpi, dlm diam org tuh syg kat awk, awk thu ta? emm. awk... cube awk amik mse. pikirkn, ade tak org yg snggup berkorban tuk awk,, sntiase disisi awak ktika sdih,gmbira,sng dan susah? cube refresh back. emm. msti ADA!.
 awak, janganlhaa disebabkn die sorang awak dh melalak meraung.. mcm ape. ade org lain lgi. k?
so, pikir blik.
emm. JANGAN MENGHARAP PADA YANG TIDAK PASTI. sya pernah alami lhaa awk.
nk dijadikn crita,, sya prnah mngharap bhawa si "die" akan jaga sya, lindung sya wktu sya susah,sng,sakit n sihat. tpi.. awk nk thu ape yg jdi?.."die" pndang sya n trus blah jer. walaupun sya mse tuh muke pucat lesi, than sakit. tpi, ade lgi sorang, walaupun die nih ta de lhaa punya rupa yang mnawan ker HOT ke.. ikhlas berkwan dgn kite. sntiase ade untuk kite wlaupun kite susah dn sng. Sya ta nafikan yg sya dh pon brbaik dgn org tuh, tpi.. awk.. kesan die,, sungguh dahsyat awk. BERBEKAS YANG SANGAT DALAM. ta dpt dilupakan. so, awk jgn lhaa mngharap sngat. k? :)
credit to: Q**  :)


Friday, December 28, 2012

Zeus:: BM :: Usop Jr. :: E.G:: :)

Assalamualaikum.
How are you? Fine? bhahaha. okayy, post hrri nih berkenaan dgn mnusia yg pling brmakna dlm hidup. emm.emm. die lhaa. USOP SONTORIAN. eh eh. Bukan. YUSUF MAZLAN. hihi. *kidding, usop.. jgn mrah yer.. :P*
okay, He is. Yes, He is. Totally My BFTJ. emm. aku knl dgn die, dn mule rpt ngan die.. even, when aku dlm sakit ker, aku dlm sdih ker, First, org yg aku cri, USOP n E.G. "usopp~ :( " haaaa~ cm tuh lhaa. bhaha. smpai die dh thu dh aku punye trademark kalau sdih. hhihi. emm. ishh. E.G dh nk msuk PLKN dh. lgi brape hri jep. nk jumpe die, (usop pon same,,, aku ajk,, bz lhaa katenyer.. ==, ) emm. kdg2 hidup nih prlukan seorang teman. aku sayang diorg smpai ke akhir hayat aku. tu jnji aku. keeps my words. sgale rhsia aku diorg simpan, segale kesedihan kite kongsi brsame, mnitiskn air mate brsame-same. LoL
bhahaha,,, They Know How Difficult my Life . And They are very understanding person. aku respect diorg.
Yang pling aku ta bole lupakan, ade satu mlm aku blik dri tusyen, mcm bese, my body always meragam. muntah2. 11.30 p.m. lmpu tangga sume dh tutup. E.G snggup kejar aku gi ker toilet, bwk botol air n bwk ubat. emm. E.G,, aku syg sngat kau. Usop, aku pon syang sngat kat kau. aku ta thu mcm mne nnti, kat U, ade ker org nk tolong aku, sbagaimana korang slalu tolong aku. KORANG mmg tiada pengganti dlm hidup aku.  ;'(

*Emm. kdg2, aku tgok, korang nih snggup mngorbankan tenaga untuk aku yg sakit ni ? kadang2 aku ckp, korang,, aku mnyusahkn korang ker?.. emm. "Tak. " always sbut tak tak tak. emm. kdg2 dlm khidupan nih, kite prlu hargai, sayangi die yang menyayangi kite.


Fyi, jasa diorg mmg bnyk trhdap aku. Hnya Allah shaje dpt mmbalas nyer. tatkala, aku bngun,jtuh, berjaya,gembira,sedih, diorg sntiase brade disisi aku. Ta penah gduh. sume LINECLEAR jep. sbb.. PENGERTIAN dan KESABARAN diorg yg SUPERB tuh buat diorg brsahabat dgn aku. How Impressive they are. sbnarnyer, aku agk rse SHOCK. bile kite tibe2 seperated. aku ta nk. moga korang berjaya. aku sntiase doakan korang BERJAYA dunia dan akhirat. Salam Rindu buat Yusuf Mazlan dan Faizi Yusof. :)
Memo dri Faizi. aku still simpan. buat aku, walaupun skeping kertas, mmg BERHARGA. ;)


warne pink pulak dri YUSUF MAZLAN. bhahaha. pink colour. thanks usop, ta de ape lgi aku bole balas jase korang. aku HARGAI sume jase korang. thanks sngat!


p/s: Hargai sahabat anda sebelum dia tiada di depan mata anda. Kadang-kadang kita terlupa, waktu kita senang.ttpi, bila kita susah, bru kita cri die. nope. itu bukn carenyer kite berSAHABAT. Take note okay. 
Credit to: this two man, USOP BFTJ n E.G BFTJ. :)

Friday, December 21, 2012

okay. okay. okay.

Assalamualaikum..
How are you hari nih? fine?
emm... okay. okay. okay. Triple O. aku pon ta thu. ni lhaa aku slalu duk mnyebut prkataan nih.
walaupun ta okay pda dasarnyer. hmmm. ntah laa..
sbnarnyer hati nih ta de lhaa kuat sngat.. kdg2 rse nk mnitiskn air mate pon ade.. org ta pham kite.
kite jep nk kene pham org. org slalu ckp, sabarlhaa.. sabar jep. aku pon ade thap ksabaran lhaa weyh. hmm..kdang2 kite prlu jugak tgur.. tpi aku ta thu dri mne aku nk tgur 'die' uh.
okay,,, (skali lgi sbut)
"Suai, kau okay ta?" ... "aku okay. ta de pape lhaa.."
*tapi pda dasar hati nih.. NOPE. I'm not okay.
NEXT MONTH, haaa~  pi melaka lgi. nk buat ape? check up lhaa~ ape lgi..
aku dh mule naik bosan dh. dh bnyk dh bhan radio active dlm bdan nih.. MRI,CT scan, X-ray.. what the fish..
sjak kblakangan nih,, batuk-batuk, selesema, tak brkurangan nih.even ade jugak batuk ber**r*h. aku pon ta thu.. dh bnyk pil dh aku telan. well, kdg2.. nk cri pnawar tuh mmg susah.. kn? haaa~ bgi yg sakit jep akn thu. btapa perit nye hidup nih. mcm mne lhaa aku nk ke alam U nnti?
ayat mak yang sngat sayu dlam hati nih.. "Macam mane lhaa nnti adi kat U nnti? harap2 ade lhaa org yang sntiase ade dkat ngan adi,, jga adi.. bile senang mhupun susah. Adi, ingat ckp mak, tak sume org yang dekat dgn kite, kite boleh percaye. Org nih memang, bile kite senang jep.. die akn ade kat sisi kite. tpi bile kite susah, cube Adi tgok, ade tak yang brade disisi adi? kalau ade, dia lhaa yang ptot adi syang. adi hargai die."
emmm. susah kn, nk cri org yang sntiase ade disisi kite ta kire wktu kite susah mhupun sng? emm.
Org tuh bgaikan PERMATA. yang sukar tuk ditemui.

Manusia, sudah lumrahnya tidak akan pernah merasa kehilangan selagi bnda yang dia ade tuh tidak LENYAP dari matanya. Suai, even your life is difficult, you should face it. LIFE MUST GO ON.
*Ya Allah, temukanlah ape yang aku cari selama ini. Amin Ya Rabbul Al Amin.

I got like this. My first operation. Oh. its is so hard for me. ta sdar hmpir 6 jam. :'(

After a year, I got this prob. emm. the infected area make the bone fractured. ;'(

Oh. i don't want. serious. this is totally NIGHTMARE. doktor, ckp, kalau worst. msuk besi. tak nak! ;'(





Thursday, December 20, 2012

Awak.. RINDU~ :'(

Assalamualaikum..
Hidup manusia nih.. ibarat roda.. kjap kat atas kjap kat bwh..
hati mmpunyai perasaan...
perasaan bnyak kott.. :: RINDU,SEDIH,MARAH,SAYANG, and etc... :::
kpd awak awak yang saya syg.. sya RINDU sngat awak! :'(
lgu nih khas tuk awak.. harap ape awk pham sya punye perasaan sekarang nih...


Selagi ada bulan mentari
Selagi ada berkasihani
Selagi ada bulan dan bintang
Selagi ada berkasih sayang
Selagi ada ombak dan laut
Selagi hatiku terpaut
Selagi ada turunnya hujan
Selagi ada rahmat Tuhan
Selagi ada langit dan bumi
Selagi cintaku bersemi
Chorus
Selagi ada waktu
Selagi ada rindu
Biar beribu batu
Ingin aku bertemu
Oh kasih (oh kasih)
Damailah (damailah)
Engkau di sana
Ku berdoa (ku berdoa)
Pada Tuhan (pada Tuhan)
Agar kau bahagia
Ulang chorus
Selagi ada langit dan bumi
Selagi cintaku bersemi
Ulang chorus
Oh kasih (oh kasih)
Damailah (damailah)
Engkau di sana
Ulang Chorus 3x
#awak.. sya syang awak sngat.. credit to : buah hati sya.  Syai. usop. faizi. Naz. Capital A. :'(

Wednesday, December 19, 2012

This post is for you. pham2 jer lhaa.. :)

Assalamualaikum..
okayy.. hari nih double aku post kat dlm blog nih.. mmg hati nih rse mcm frust gilerr..
aku singgah2 lhaa kat blog org lain.. trbca artikel nih.. waaa~ bgus jugak ek.. nah, bce nih.

"Dua.. tiga hari ini aku menyepi.. bukan apa.. ambil masa bertenang sekejap.. cool-down kan diri dari segala masalah dengan penat lelah, biasalah manusia ada pasang surut.. kejap okay kejap down.. time kita down  kita kena muhasabah diri.. cari hidayah dan ketenangan.. erti kata  lain hibernate mode..  yelah.. hidup kita ni macam computer juga.. kalau dah hang kita kena restart balik.. kalau tak okay jugaformat je.. habis cerita.. barulah boleh run dengan cemerlang.. (fahami ayat aku betul-betul..)


Okay... friendship atau persahabatan.. didalam kehidupan kita ni kalau kita takda kawan.. boleh aku cakap orang tu.. berhenti jadi orang lagi baik..!! You fail as a human being..!! Bagi aku kawan adalah antara aset paling penting dalam hidup.. hidup kita tak lengkap kalau kita tidak mempunyai kawan.. sebab, kawanlah yang akan bersama kita bila kita susah dan senang.. tapi.. untuk orang yang ada masa senang je.. aku tak fikir dia layak jadi kawan aku.. 

Dalam apa-apa hubungan pun.. mesti ada konflik.. tidak kiralah.. bercinta ke.. kekeluargaan  mahupun persahabatan.. sebab itulah kita kena pilih sesorang  kawan itu dengan betul.. bagi aku.. aku mudah berkawan dengan semua orang.. tapi bukan mudah untuk menjadi seorang sahabat..!! sebab bagi aku sahabat adala hubungan yang terlalu special.. atau erti kata lain best friend forever (BFF). untuk mencari ribuan kawan memang senang add semua orang di facebookpun boleh declare kawan.. kawan-kawan lepak kedai kopi pun kawan jugak.. tapi untuk sahabat. bukan senang untuk mencari seorang sahabat sejati. 

Okay..  dibawah ni aku bagi 5 elemen penting didalam sesebuah persahabatan mengikut persepsi peribadi aku.. kalau korang rasa korang boleh ikut.. korang ikut.. kalau tak.. korang ambil yang korang rasa betul..


1. Ada Kimia Diantara Kita..

First thing.. yang aku akan nilai untuk menerima seseorang itu untuk menjadi sahabat aku.. mestilah orang itu sekepala dengan aku.. means ada chemistrydiantara dua pihak.. macam konsep orang cina.. (kong li kong) tah betul tah tidak aku eja.. yang membawa maksud  I scratch your back....you scratch my back. helping each other.. selesa nak buat semua benda bersama... lagi-lagi time nak buat kerja-kerja nakal.. atau benda gila..  ngee... ^_^

Keserasian itu penting.. benda tu tak boleh datang secara paksaan.. sebab itulah persahabatan itu unik.. bukan senang nak jumpa kawan yang satu kepala ni..  dua kepala ramai la.. tu yang banyak jadi raksaksa tu.. then akhirnya stuck ditengah jalan.. menyalahkan antara satu sama lain..

2. Cinta Adalah Segalanya

Damn..!! aku memang tak suka kawan yang macam ni.. pentingkan awek dari kawan sendiri.. sama juga macam perempuan.. pentingkan boyfriend dari sahabat sendiri.. memang betul.. cinta itu keperluan penting dalam hidup.. tapi.. nak tak nak kalau susah cari kawan juga.. bukan nak halang kawan-kawan nak bercinta.. tapidon't too obvious la.. taksub sangat dengan awek.. sampai lupa kawan-kawan yang pernah susah sama-sama dulu.. chill la babe..!!

Yup.. benar.. itu hak masing-masing.. tapi kena ingat.. if korang ada problem dengan kapel korang tu nanti. baru nak ingat member-member.. lain lah kalau dah tunang ke.. kahwin ke.. family first.. no argument.. sebab dia dah sah jadi ahli keluarga kau.. tapi kalau setakat berkapel-kapel tu.. hentikan lah.. bak kata kawan aku.. balik ke pangkal jalan.. bukan kawan-kawan tak suka.. kawan-kawan suka tengok member bahagia.. tapi janganlah terlalu drastik melupakan kawan-kawan.. belum kahwin dah nampak kena queen control kesian babe..

Seriously pada aku.. kawan adalah nombor satu sebelum awek.. tapi tidak salah kalau kita letak kawan dan pasangan kita sama level.. itu  untuk sebelum berumah tangga lah..  selepas.. kahwin mesti kena full commit kat bini babe.. kan lebih baik.. kenalkan dengan kawan-kawan.. so tidak adalah kesangsian kan...


3. Ku Sangka Kaca Tapi Plastik

Benda ni memang keypoint paling penting dalam friendship.. understandingevenaku sendiri kantoi bab understanding ni.. kita bukan malaikat boleh baca isi hati orang.. tapi sebagai sahabat yang sejati.. haruslah mendalami jiwa dan latar belakang sahabat kita.. kadang-kadang bab-bab kesefahaman ini yang akan merosakkan sesuatu persahabatan... kita tak tahu apa yang ada adalam fikiran orang.. dan orang tidak tahu apa yang kita fikirkan... sebab itu.. didalam persahabatan sifat saling memahami tu penting untuk mengekalkan hubungan..


Tapi bagi aku.. kalau orang tu.. dia kata dia sahabat baik aku.. dia tengok air muka aku je dia dah tau aku ada problem.. so that's a true friend.. sentiasa mengambil berat dan memahami kawan-kawan.. macam aku cakap tadi.. kita bukan malaikat.. but we have to emphasise nilai-nilai kesefahaman dalam persahabatan.. yelah.. mata kasar kita boleh nampak external problem je.. yang boleh nampak internal problem .. hati dan firasat je.. fikirkan..


4. Gua Respect Sama Lu Bro..!!  

Yang ni aku rasa.. memang tengah terjadi pada aku sekarang.. yelah.. bila kita berkawan.. masing-masing nak tunjuk diri tu hebat.. at-last bergaduh.. memang persaingan tu penting dalam apa benda pun yang kita buat.. tapi biarlah sihat..bab-bab reapect ni memang susah sikit nak terapkan.. sebab masing-masing ada ego.. lagi-lagi lelaki.. biasalah.. semua orang nak tunjukkan yang diri dia tu the best..

Bagi aku masing-masing ada kebolehan dan kekurangan masing-masing.. apa yang aku belajar dari kesilapan aku sendiri.. dalam persahabatan kita harus terima hakikat kalau kawan kita lebih bagus dari kita.. tapi tidak bererti kita looser..!! just support them.. 

Selalunya kawan-kawan ni.. bila tengok kita maju sikit mulalah nak jeles-jeles.. so dari situ wujud satu gap yang akan menghancurkan persahabatan..come-on lah weh..  kita sepatutnya berbangga bila tengok kawan-kawan kita berjaya.. tapi yang berjaya tu pula.. jangan lupa diri.. dan bongkak.. sebab korang kena tahu.. kejayaan korang tu datangnya hasil dari doa kawan-kawan juga.. then we have to respect them untuk mengukuhkan nilai persahabatan.. why not kalau dia memang bagus..


5. Back To The Basic..!!


Okay Yang ni.. apa-apa pun yang kita buat dalam hidup.. kita kena follow role ini.. balik ke pangkal jalan... doa mitak hidayah dari Allah.. memohon keberkatan.. dalam persahabatan.. sure confirm 100% tidak akan ada masalah. Kalau Allah  nak tunjuk kita jalan dia akan tunjuk.. tapi kena tengok juga cara kita minta..  Manusia ni sering lupa.. jadi kawan-kawanlah yang kena ingatkan.. supaya dua-dua tak pergi jahanam.. konflik dalam persahabatan ni biasa.. kejap gaduh..kejap okay.. yang penting kena pandai kawal emosi.." 

#okayy. just read it. and I know you would be understand what I want. Assalamualaikum. :)


* Bila Madu dah habis, Sepah Di Buang*

Assalamualaikum..
emm... hri nih.. my feeling is not  very good. ta thu knape. nak critakn kat org pon ta gune. blog pon ade. ape lgi,, luahkn je lhaa dkat sini.. spe lhaa aku nih kn.. aku dlm susah,, sume ta nk dgr pon citer aku.. emm.. ta pe lhaa.. sorry,, hari ni post agak rumit and may be ade yang menyinggung perasaan anda. sblum tuh aku nk minx maap sngat2 sblum ape yang aku tulis nih,,sakitkn hati ker.. terguriskn perasaan anda ker.. emm..
okayy,, lately, aku mmg bnyk dlm dilema. aku ta thu.. masalah demi masalah dtang. aku cer try lhaa msj2 org yang rpt ngan aku. *off*. ta jwb. call.. ta angkat. emmm. ta pe. *just go with that, think positively, diorg tgh brcuti kott, bz kott, ta de top up kott*
Hmm... yang aku agk kecewa lhaa.. aku rse aku jdi Agen Konsultasi agknyer sjak kblakangan nih.. phone berdering bile.." Can you Help me?". " Suai, I am feeling sad". "Suai, I had Fight with bla bla bla. "
" Suai, can you buy me top up? ". Bile susah, sume suai suai suai. okay. aku ta kisah. tolong orang. ta nak balasan ape2 pon. cume, pham2 jer lhaa derr,, manusia nih prlu sling brgntung antare stu sme lain.. aku pon prlukn tmpat nk kongsi masalah. aku jugak prlukn bantuan. pham2 jer lhaa kn.. tpi hakikatnyer? emmm.
ni ckp lpas SPM bole jumpe slalu lhaa.. bile2 mase bole contact.. hampeh jep... hnya kate-kate mnis jep tinggal.

okay. Bru aku tersedar lpas bce artikel dri ILoveIslam.Com. "Sedangkan manusia yang mengingati Allah SENTIASA hanya segelintir, inikan kita mahu berharap manusia mengingati manusia sentiasa? jangan berharap sangatlah.".. "Sudah Lumrah dan zahirnya, Manusia akan mengingati Allah tatkala dia dalam gelisah,sukar, mahupun kesusahan. Tapi, bila mereka sudah merasakan kebahagiaan, kegembiraan, kesenangan.. mereka lupa dan alpa kepada nikmat yang Allah turunkan kepada mereka. "

okayy, berdasarkan article nih, bru aku tersedar," Suai, you don't need to take it seriously. Kau ade Allah. just let them go. "

JANGAN LETAKKAN HARAPAN PADA ORANG YANG SALAH, NANTI ANDA JUGAK YANG MERANA.