BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, August 31, 2012

TOLONGLAH FAHAMI DIRIKU INI!!

Sahabat ibarat biskut. Kejap ada, kejap tak ada. Bila diperlukan, cari sampai dapat. Bila senang, sahabat diabaikan. Bila sedih, semua sahabat dicari, tapi bila gembira, sahabat yang menadah bahu ketika menangis dilupakan. 

Berapa ramai yang begitu. Mencari sahabat ibarat mencari baju. Memilih yang cantik dan menarik. Yang baru ditatang sebaiknya. Yang lama, yang buruk, dilupakan begitu sahaja. Bila saat memerlukan, habis satu almari digeledahnya. 

Walau sejuta sahabat kita, namun belum tentu seorang pun dari mereka yang mampu menangis untuk kita. Orang tua-tua ada berkata, sahabat masa ketawa ramai, tapi bila sedih, seorang pun tiada. Bagi yang memahami pepatah ini akan sentiasa menghargai persahabatan. Dia akan sentiasa menjadi sahabat ketika kesedihan. Kerana ketika itulah sahabat amat-amat diperlukan. Ketika itu, hati, perasaan, fikiran sudah menjadi celaru dan kurang waras. Segala tindakan akan dilakukan secara melulu. Hidup ibarat berdiri di tepi lembah kehancuran. Apabila ada sahabat yang sudi menghulurkan tangan, mencurah simpati, dialah sahabat sejati. Kerana dia sanggup menghadapi risiko jatuh ke jurang yang sama. Dia akan sedaya upaya mencari jalan untuk menyelamatkan kita. Biar susah macam mana pun dia akan tetap berusaha tanpa berputus asa. Sahabat sebegini adalah sukar untuk dicari. Bila ditemui, selalunya tidak dihargai. Bila sendiri, barulah dicari. 

Ketika diri sudah di ambang kekecewaan, sahabat sebegini yang di cari. Tapi malangnya, ini bukanlah masa untuk itu. Segalanya akan menjadi sia-sia. Kecuali keajaiban datang menyapa. 

Oleh itu, hargailah setiap sahabat yang kita ada. Jangan sesekali melupakannya. Biarpun siapa dia. Walau setinggi mana kita kejayaan kita, kita harus sentiasa ingat, ada sahabat yang sentiasa berdiri di belakang kita. Mereka lah yang turut sama menolak kita ke puncak jaya.

Bukannya sukar untuk mencari ramai sahabat, tetapi teramat sukar untuk menghargai seorang sahabat. Walaubagaimanapun, ada banyak cara yang boleh digunakan untuk menghargai sahabat. Cukuplah dengan ucapan selamat sebagai tanda ingatan kita terhadapnya. Biarpun sudah lama tidak ketemu, pastikan yang kita sentiasa mengingatinya dan masih tetap berhubung dengannya biarkan cuma sekali dalam setahun. 

Ya Allah! Aku pohonkan kebahgiaan dan keredhaanMu ke atas sahabat-sahabat ku. Biar dimanapun mereka berada. Ampunkanlah dosa-dosa mereka dan berilah hidayah dan petunjuk ke atas mereka agar mereka sentiasa berada di atas jalan yang Engkau redhai. Jauhkanlah mereka dari azab seksa api neraka dan bahgiakanlah mereka dengan nikmat syurga yang sejahtera. 

Ya Allah! Janganlah Engkau jadikan aku lupa terhadap mereka. Kuatkanlah ikatan ukhuwah di antara aku dan mereka. 

Amin.. Amin.. Amin.. Ya Rabbal 'alamin..

Wednesday, August 1, 2012

Hati: Anugerah Tuhan Yang Unik

Salam,,
anneyonghaseyo!..
agk lame sudah blog ni x di update..hehehe..
maklumlah owner blog ni SPM candidates 2012 >,<
ok,, berbalik pada tjuk blog kali ni ,,,aku rase semua manusia punye HATI.,, right?
aku nk tnya lah pada readers sekalian,, adekah anda pernah rase SEDIH,GEMBIRA, dan ape2 yg melibatkan emosi? Yes!. Ni lah yang dikatakan PERASAAN..Sungguh unik ciptaan Allah.
Hati berfungsi sbagai penyerlah perasaan seseorang.. Bagi aku,, menjaga perasaan seseorang amat aku titik beratkan,,aku x boleh tgok kawan2 aku yg sedang bersedih..walaupun diri aku sendiri yang bersedih..=(
Jika cerita tentang hati ni, hati bnyk peranannya..Yang paling bagusnya mestilah SENANG HATI..ada yang untung telah punya BUAH HATI..TAPI! Yang paling dahsyat tentang hati ni, adalah PATAH HATI.
Jika seseorang itu telah patah hatinya, agak sukar seseorang itu untuk kembalikan hatinya yang telah remuk tuu..Sebab tu la aku ckp,,aku amat menitik beratkan soal hati. tapi, dalam masa yang sama,aku sering menjaga hati org, kenapa hati aku sendiri yang terluka? Adakah aku seorang saja yang SS( SYOK SENDIRI) dalam menjaga hati seseorang? Adekah aku seorang sahaja yang beriya-iya menjaga sebuah tali persahabatan? Adekah aku ni sedang bertepuk sebelah tangan? susah bukan untuk membaca hati orang?
Sebab itu lah aku katakan HATI ini ciptaan tuhan yang paling unik!...Tidak mampu dibaca dan didengari oleh manusia..tapi Eksperasi muka sahaja yang menggambarkan smua . Ingatlah, jika rosak hati itu, maka rosaklah seluruh jasad manusia, tapi jika suci hati itu, maka sucilah seluruh jasad manusia itu..
Lagi SATU, kalian pernah x merasakan SAKIT HATI? sakit hati terhadap seseorang?
Ye. Memang semua manusia dikurniakn dengan perasaan ini. Tetapi ingatlah, Jika anda merasakan perasaan ini, ini bermaksud anda tidak suka dengan apa yang berlaku. Lumrah manusia, jika suka, maka gembiralah, jika tidak suka, maka bersedihlah manusia itu. ini smua kerja HATI!. Jadi, hendaklah anda menjaga perasaan SAHABAT anda, Hargailah SAHABAT anda sepenuhnya, sebelum dia tiada dan pergi buat selama-lamanya dalam hidup anda! ok, sampai disini saje.. semoga Hati anda sentiasa dalam keadaan yang GEMBIRA dan TENANG dalam bulan RAMADHAN yang MULIA ini...
adios!=)

Perasaan Banyak Bukan? =)

Jagalah Hati seseorang supaya hidup terus BAHAGIA dan GEMBIRA.^^
                                           
Uishh,,parah jika HATI manusia ini sudah terluka,walaupun dan ditampal,dijahit,tapi meninggalkan KESAN!
JADI, Fikir dulu sebelum berkata-kata!.