BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, December 31, 2012

GoodBye 2012, Hye 2013.

Assalamualaikum,,
how are you? Fine?
okayy,, firstly, Happy New Year sume..
hari nih...nk rumuskn lhaa khidupan aku dlm 2012 nih..
2012, thun aku amik SPM. mnjad candidates. haa~ sukar tuk diceritakn semua, tpi.. seriously bnyk knangan yg dicipta pda thun nih. Mostly, Kenangan Yang GEMBIRA pengakhirannya KESEDIHAN. emm, hopefully, 2013 ta kn jdi cm ni. Hopefully.
So, ape yang incidence kau ta bole lupakan Suai?
emm. yes. incidence prgduhan bsar smpai 5 bulan tak tgur. tuh pling mninggalkn kesan dlm hidup. aku msih tringat-ingat lgi kisah tuh. ntah lhaa~ org ckp lupakan, tpi,, HELLLOOO~ WTH korang thu tak susah nk lupekan? knape kau buat aku mengharap? knape kau layan aku dulu-dulu baik sangat? Manjakn aku smpai aku mengharapkan kat kau? seriously, aku ingat kau lhaa pngganti abg HH. tpi, nope. trnyate kau bukan org yg aku cri. abg HH ta de pngganti rupenyer.
oh okayy~ secondly, pasal prgduhan dgn Capital A. ohhh~ seriously, 2012 bnyk brgduh jep. ta thu knape. kdg2 kite nk tgakkn hak kite pon ta thu. smpai aku menangis biarkn jer diorg mngambil hak aku. ta pe lhaa suai. emm.
thirdly, Tok Ngah meninggal. bru 2 hari lpas. emm. sdih. wlaupun ta rpt, tpi sdih. :(
aku ta thu,,, sume pngalaman membuatkn aku HISTERIA,TRAUMA dan FOBIA. may be sbb ni, aku tlh brubah.
Seriously, 2012 ta de kenangan manis pon dlm hidup aku. :( sorry to say. I Hate IT!!.
2013 please nice to me. Azam thun bru 2013:
1)nk jdi lbih baik dri sblum nih.
2)its okay if you hate me, you do that, i will do that twice.
3)nak tinggalkn tmpat nih. be open minded. aku dh serik dipergunakan. so, aku nk buat baik lpas ni berpade-pade.
4)nk cri org yg stia brsame dgn aku, lindungi aku, caring aku, sntiase bersame aku wlaupun dlm sng dan susah, mendidik aku, menjaga aku, membimbing aku.
5)aku dh serik mngorbankan kepentingan aku demi kepentingan orang lain. so, aku nk jdi selfish sdikit thun nih.
6) not too sensitive.
7)nk blajar kat luar negare. Ir. next target trutamanya dlm Nuclear.
8)nk dpt kn penpals dri korea. nk cri teman sejati.

*emm. take note. :)

Saturday, December 29, 2012

Masih ada yang sayang.:)

Assalamualaikum.
how are you hri nih? emm sihat?
fuhh. kdang-kdang kite ta perlu lha nk meng'gedik' sngat smpai thap gaban.
sya rse awk jgn lhaa mmbazir karen, tnage dn mase awk mnanti pda yang ta nyata.
dh terang-terang org tuh ta sayang awak. buat ape awk nk mngharap lgi. rmai yg syang kat awak.
awak jep ta nmpk yang org syg kat awak. kdg2, awk buat die mcm bese bese jep. tpi, dlm diam org tuh syg kat awk, awk thu ta? emm. awk... cube awk amik mse. pikirkn, ade tak org yg snggup berkorban tuk awk,, sntiase disisi awak ktika sdih,gmbira,sng dan susah? cube refresh back. emm. msti ADA!.
 awak, janganlhaa disebabkn die sorang awak dh melalak meraung.. mcm ape. ade org lain lgi. k?
so, pikir blik.
emm. JANGAN MENGHARAP PADA YANG TIDAK PASTI. sya pernah alami lhaa awk.
nk dijadikn crita,, sya prnah mngharap bhawa si "die" akan jaga sya, lindung sya wktu sya susah,sng,sakit n sihat. tpi.. awk nk thu ape yg jdi?.."die" pndang sya n trus blah jer. walaupun sya mse tuh muke pucat lesi, than sakit. tpi, ade lgi sorang, walaupun die nih ta de lhaa punya rupa yang mnawan ker HOT ke.. ikhlas berkwan dgn kite. sntiase ade untuk kite wlaupun kite susah dn sng. Sya ta nafikan yg sya dh pon brbaik dgn org tuh, tpi.. awk.. kesan die,, sungguh dahsyat awk. BERBEKAS YANG SANGAT DALAM. ta dpt dilupakan. so, awk jgn lhaa mngharap sngat. k? :)
credit to: Q**  :)


Friday, December 28, 2012

Zeus:: BM :: Usop Jr. :: E.G:: :)

Assalamualaikum.
How are you? Fine? bhahaha. okayy, post hrri nih berkenaan dgn mnusia yg pling brmakna dlm hidup. emm.emm. die lhaa. USOP SONTORIAN. eh eh. Bukan. YUSUF MAZLAN. hihi. *kidding, usop.. jgn mrah yer.. :P*
okay, He is. Yes, He is. Totally My BFTJ. emm. aku knl dgn die, dn mule rpt ngan die.. even, when aku dlm sakit ker, aku dlm sdih ker, First, org yg aku cri, USOP n E.G. "usopp~ :( " haaaa~ cm tuh lhaa. bhaha. smpai die dh thu dh aku punye trademark kalau sdih. hhihi. emm. ishh. E.G dh nk msuk PLKN dh. lgi brape hri jep. nk jumpe die, (usop pon same,,, aku ajk,, bz lhaa katenyer.. ==, ) emm. kdg2 hidup nih prlukan seorang teman. aku sayang diorg smpai ke akhir hayat aku. tu jnji aku. keeps my words. sgale rhsia aku diorg simpan, segale kesedihan kite kongsi brsame, mnitiskn air mate brsame-same. LoL
bhahaha,,, They Know How Difficult my Life . And They are very understanding person. aku respect diorg.
Yang pling aku ta bole lupakan, ade satu mlm aku blik dri tusyen, mcm bese, my body always meragam. muntah2. 11.30 p.m. lmpu tangga sume dh tutup. E.G snggup kejar aku gi ker toilet, bwk botol air n bwk ubat. emm. E.G,, aku syg sngat kau. Usop, aku pon syang sngat kat kau. aku ta thu mcm mne nnti, kat U, ade ker org nk tolong aku, sbagaimana korang slalu tolong aku. KORANG mmg tiada pengganti dlm hidup aku.  ;'(

*Emm. kdg2, aku tgok, korang nih snggup mngorbankan tenaga untuk aku yg sakit ni ? kadang2 aku ckp, korang,, aku mnyusahkn korang ker?.. emm. "Tak. " always sbut tak tak tak. emm. kdg2 dlm khidupan nih, kite prlu hargai, sayangi die yang menyayangi kite.


Fyi, jasa diorg mmg bnyk trhdap aku. Hnya Allah shaje dpt mmbalas nyer. tatkala, aku bngun,jtuh, berjaya,gembira,sedih, diorg sntiase brade disisi aku. Ta penah gduh. sume LINECLEAR jep. sbb.. PENGERTIAN dan KESABARAN diorg yg SUPERB tuh buat diorg brsahabat dgn aku. How Impressive they are. sbnarnyer, aku agk rse SHOCK. bile kite tibe2 seperated. aku ta nk. moga korang berjaya. aku sntiase doakan korang BERJAYA dunia dan akhirat. Salam Rindu buat Yusuf Mazlan dan Faizi Yusof. :)
Memo dri Faizi. aku still simpan. buat aku, walaupun skeping kertas, mmg BERHARGA. ;)


warne pink pulak dri YUSUF MAZLAN. bhahaha. pink colour. thanks usop, ta de ape lgi aku bole balas jase korang. aku HARGAI sume jase korang. thanks sngat!


p/s: Hargai sahabat anda sebelum dia tiada di depan mata anda. Kadang-kadang kita terlupa, waktu kita senang.ttpi, bila kita susah, bru kita cri die. nope. itu bukn carenyer kite berSAHABAT. Take note okay. 
Credit to: this two man, USOP BFTJ n E.G BFTJ. :)

Friday, December 21, 2012

okay. okay. okay.

Assalamualaikum..
How are you hari nih? fine?
emm... okay. okay. okay. Triple O. aku pon ta thu. ni lhaa aku slalu duk mnyebut prkataan nih.
walaupun ta okay pda dasarnyer. hmmm. ntah laa..
sbnarnyer hati nih ta de lhaa kuat sngat.. kdg2 rse nk mnitiskn air mate pon ade.. org ta pham kite.
kite jep nk kene pham org. org slalu ckp, sabarlhaa.. sabar jep. aku pon ade thap ksabaran lhaa weyh. hmm..kdang2 kite prlu jugak tgur.. tpi aku ta thu dri mne aku nk tgur 'die' uh.
okay,,, (skali lgi sbut)
"Suai, kau okay ta?" ... "aku okay. ta de pape lhaa.."
*tapi pda dasar hati nih.. NOPE. I'm not okay.
NEXT MONTH, haaa~  pi melaka lgi. nk buat ape? check up lhaa~ ape lgi..
aku dh mule naik bosan dh. dh bnyk dh bhan radio active dlm bdan nih.. MRI,CT scan, X-ray.. what the fish..
sjak kblakangan nih,, batuk-batuk, selesema, tak brkurangan nih.even ade jugak batuk ber**r*h. aku pon ta thu.. dh bnyk pil dh aku telan. well, kdg2.. nk cri pnawar tuh mmg susah.. kn? haaa~ bgi yg sakit jep akn thu. btapa perit nye hidup nih. mcm mne lhaa aku nk ke alam U nnti?
ayat mak yang sngat sayu dlam hati nih.. "Macam mane lhaa nnti adi kat U nnti? harap2 ade lhaa org yang sntiase ade dkat ngan adi,, jga adi.. bile senang mhupun susah. Adi, ingat ckp mak, tak sume org yang dekat dgn kite, kite boleh percaye. Org nih memang, bile kite senang jep.. die akn ade kat sisi kite. tpi bile kite susah, cube Adi tgok, ade tak yang brade disisi adi? kalau ade, dia lhaa yang ptot adi syang. adi hargai die."
emmm. susah kn, nk cri org yang sntiase ade disisi kite ta kire wktu kite susah mhupun sng? emm.
Org tuh bgaikan PERMATA. yang sukar tuk ditemui.

Manusia, sudah lumrahnya tidak akan pernah merasa kehilangan selagi bnda yang dia ade tuh tidak LENYAP dari matanya. Suai, even your life is difficult, you should face it. LIFE MUST GO ON.
*Ya Allah, temukanlah ape yang aku cari selama ini. Amin Ya Rabbul Al Amin.

I got like this. My first operation. Oh. its is so hard for me. ta sdar hmpir 6 jam. :'(

After a year, I got this prob. emm. the infected area make the bone fractured. ;'(

Oh. i don't want. serious. this is totally NIGHTMARE. doktor, ckp, kalau worst. msuk besi. tak nak! ;'(





Thursday, December 20, 2012

Awak.. RINDU~ :'(

Assalamualaikum..
Hidup manusia nih.. ibarat roda.. kjap kat atas kjap kat bwh..
hati mmpunyai perasaan...
perasaan bnyak kott.. :: RINDU,SEDIH,MARAH,SAYANG, and etc... :::
kpd awak awak yang saya syg.. sya RINDU sngat awak! :'(
lgu nih khas tuk awak.. harap ape awk pham sya punye perasaan sekarang nih...


Selagi ada bulan mentari
Selagi ada berkasihani
Selagi ada bulan dan bintang
Selagi ada berkasih sayang
Selagi ada ombak dan laut
Selagi hatiku terpaut
Selagi ada turunnya hujan
Selagi ada rahmat Tuhan
Selagi ada langit dan bumi
Selagi cintaku bersemi
Chorus
Selagi ada waktu
Selagi ada rindu
Biar beribu batu
Ingin aku bertemu
Oh kasih (oh kasih)
Damailah (damailah)
Engkau di sana
Ku berdoa (ku berdoa)
Pada Tuhan (pada Tuhan)
Agar kau bahagia
Ulang chorus
Selagi ada langit dan bumi
Selagi cintaku bersemi
Ulang chorus
Oh kasih (oh kasih)
Damailah (damailah)
Engkau di sana
Ulang Chorus 3x
#awak.. sya syang awak sngat.. credit to : buah hati sya.  Syai. usop. faizi. Naz. Capital A. :'(

Wednesday, December 19, 2012

This post is for you. pham2 jer lhaa.. :)

Assalamualaikum..
okayy.. hari nih double aku post kat dlm blog nih.. mmg hati nih rse mcm frust gilerr..
aku singgah2 lhaa kat blog org lain.. trbca artikel nih.. waaa~ bgus jugak ek.. nah, bce nih.

"Dua.. tiga hari ini aku menyepi.. bukan apa.. ambil masa bertenang sekejap.. cool-down kan diri dari segala masalah dengan penat lelah, biasalah manusia ada pasang surut.. kejap okay kejap down.. time kita down  kita kena muhasabah diri.. cari hidayah dan ketenangan.. erti kata  lain hibernate mode..  yelah.. hidup kita ni macam computer juga.. kalau dah hang kita kena restart balik.. kalau tak okay jugaformat je.. habis cerita.. barulah boleh run dengan cemerlang.. (fahami ayat aku betul-betul..)


Okay... friendship atau persahabatan.. didalam kehidupan kita ni kalau kita takda kawan.. boleh aku cakap orang tu.. berhenti jadi orang lagi baik..!! You fail as a human being..!! Bagi aku kawan adalah antara aset paling penting dalam hidup.. hidup kita tak lengkap kalau kita tidak mempunyai kawan.. sebab, kawanlah yang akan bersama kita bila kita susah dan senang.. tapi.. untuk orang yang ada masa senang je.. aku tak fikir dia layak jadi kawan aku.. 

Dalam apa-apa hubungan pun.. mesti ada konflik.. tidak kiralah.. bercinta ke.. kekeluargaan  mahupun persahabatan.. sebab itulah kita kena pilih sesorang  kawan itu dengan betul.. bagi aku.. aku mudah berkawan dengan semua orang.. tapi bukan mudah untuk menjadi seorang sahabat..!! sebab bagi aku sahabat adala hubungan yang terlalu special.. atau erti kata lain best friend forever (BFF). untuk mencari ribuan kawan memang senang add semua orang di facebookpun boleh declare kawan.. kawan-kawan lepak kedai kopi pun kawan jugak.. tapi untuk sahabat. bukan senang untuk mencari seorang sahabat sejati. 

Okay..  dibawah ni aku bagi 5 elemen penting didalam sesebuah persahabatan mengikut persepsi peribadi aku.. kalau korang rasa korang boleh ikut.. korang ikut.. kalau tak.. korang ambil yang korang rasa betul..


1. Ada Kimia Diantara Kita..

First thing.. yang aku akan nilai untuk menerima seseorang itu untuk menjadi sahabat aku.. mestilah orang itu sekepala dengan aku.. means ada chemistrydiantara dua pihak.. macam konsep orang cina.. (kong li kong) tah betul tah tidak aku eja.. yang membawa maksud  I scratch your back....you scratch my back. helping each other.. selesa nak buat semua benda bersama... lagi-lagi time nak buat kerja-kerja nakal.. atau benda gila..  ngee... ^_^

Keserasian itu penting.. benda tu tak boleh datang secara paksaan.. sebab itulah persahabatan itu unik.. bukan senang nak jumpa kawan yang satu kepala ni..  dua kepala ramai la.. tu yang banyak jadi raksaksa tu.. then akhirnya stuck ditengah jalan.. menyalahkan antara satu sama lain..

2. Cinta Adalah Segalanya

Damn..!! aku memang tak suka kawan yang macam ni.. pentingkan awek dari kawan sendiri.. sama juga macam perempuan.. pentingkan boyfriend dari sahabat sendiri.. memang betul.. cinta itu keperluan penting dalam hidup.. tapi.. nak tak nak kalau susah cari kawan juga.. bukan nak halang kawan-kawan nak bercinta.. tapidon't too obvious la.. taksub sangat dengan awek.. sampai lupa kawan-kawan yang pernah susah sama-sama dulu.. chill la babe..!!

Yup.. benar.. itu hak masing-masing.. tapi kena ingat.. if korang ada problem dengan kapel korang tu nanti. baru nak ingat member-member.. lain lah kalau dah tunang ke.. kahwin ke.. family first.. no argument.. sebab dia dah sah jadi ahli keluarga kau.. tapi kalau setakat berkapel-kapel tu.. hentikan lah.. bak kata kawan aku.. balik ke pangkal jalan.. bukan kawan-kawan tak suka.. kawan-kawan suka tengok member bahagia.. tapi janganlah terlalu drastik melupakan kawan-kawan.. belum kahwin dah nampak kena queen control kesian babe..

Seriously pada aku.. kawan adalah nombor satu sebelum awek.. tapi tidak salah kalau kita letak kawan dan pasangan kita sama level.. itu  untuk sebelum berumah tangga lah..  selepas.. kahwin mesti kena full commit kat bini babe.. kan lebih baik.. kenalkan dengan kawan-kawan.. so tidak adalah kesangsian kan...


3. Ku Sangka Kaca Tapi Plastik

Benda ni memang keypoint paling penting dalam friendship.. understandingevenaku sendiri kantoi bab understanding ni.. kita bukan malaikat boleh baca isi hati orang.. tapi sebagai sahabat yang sejati.. haruslah mendalami jiwa dan latar belakang sahabat kita.. kadang-kadang bab-bab kesefahaman ini yang akan merosakkan sesuatu persahabatan... kita tak tahu apa yang ada adalam fikiran orang.. dan orang tidak tahu apa yang kita fikirkan... sebab itu.. didalam persahabatan sifat saling memahami tu penting untuk mengekalkan hubungan..


Tapi bagi aku.. kalau orang tu.. dia kata dia sahabat baik aku.. dia tengok air muka aku je dia dah tau aku ada problem.. so that's a true friend.. sentiasa mengambil berat dan memahami kawan-kawan.. macam aku cakap tadi.. kita bukan malaikat.. but we have to emphasise nilai-nilai kesefahaman dalam persahabatan.. yelah.. mata kasar kita boleh nampak external problem je.. yang boleh nampak internal problem .. hati dan firasat je.. fikirkan..


4. Gua Respect Sama Lu Bro..!!  

Yang ni aku rasa.. memang tengah terjadi pada aku sekarang.. yelah.. bila kita berkawan.. masing-masing nak tunjuk diri tu hebat.. at-last bergaduh.. memang persaingan tu penting dalam apa benda pun yang kita buat.. tapi biarlah sihat..bab-bab reapect ni memang susah sikit nak terapkan.. sebab masing-masing ada ego.. lagi-lagi lelaki.. biasalah.. semua orang nak tunjukkan yang diri dia tu the best..

Bagi aku masing-masing ada kebolehan dan kekurangan masing-masing.. apa yang aku belajar dari kesilapan aku sendiri.. dalam persahabatan kita harus terima hakikat kalau kawan kita lebih bagus dari kita.. tapi tidak bererti kita looser..!! just support them.. 

Selalunya kawan-kawan ni.. bila tengok kita maju sikit mulalah nak jeles-jeles.. so dari situ wujud satu gap yang akan menghancurkan persahabatan..come-on lah weh..  kita sepatutnya berbangga bila tengok kawan-kawan kita berjaya.. tapi yang berjaya tu pula.. jangan lupa diri.. dan bongkak.. sebab korang kena tahu.. kejayaan korang tu datangnya hasil dari doa kawan-kawan juga.. then we have to respect them untuk mengukuhkan nilai persahabatan.. why not kalau dia memang bagus..


5. Back To The Basic..!!


Okay Yang ni.. apa-apa pun yang kita buat dalam hidup.. kita kena follow role ini.. balik ke pangkal jalan... doa mitak hidayah dari Allah.. memohon keberkatan.. dalam persahabatan.. sure confirm 100% tidak akan ada masalah. Kalau Allah  nak tunjuk kita jalan dia akan tunjuk.. tapi kena tengok juga cara kita minta..  Manusia ni sering lupa.. jadi kawan-kawanlah yang kena ingatkan.. supaya dua-dua tak pergi jahanam.. konflik dalam persahabatan ni biasa.. kejap gaduh..kejap okay.. yang penting kena pandai kawal emosi.." 

#okayy. just read it. and I know you would be understand what I want. Assalamualaikum. :)


* Bila Madu dah habis, Sepah Di Buang*

Assalamualaikum..
emm... hri nih.. my feeling is not  very good. ta thu knape. nak critakn kat org pon ta gune. blog pon ade. ape lgi,, luahkn je lhaa dkat sini.. spe lhaa aku nih kn.. aku dlm susah,, sume ta nk dgr pon citer aku.. emm.. ta pe lhaa.. sorry,, hari ni post agak rumit and may be ade yang menyinggung perasaan anda. sblum tuh aku nk minx maap sngat2 sblum ape yang aku tulis nih,,sakitkn hati ker.. terguriskn perasaan anda ker.. emm..
okayy,, lately, aku mmg bnyk dlm dilema. aku ta thu.. masalah demi masalah dtang. aku cer try lhaa msj2 org yang rpt ngan aku. *off*. ta jwb. call.. ta angkat. emmm. ta pe. *just go with that, think positively, diorg tgh brcuti kott, bz kott, ta de top up kott*
Hmm... yang aku agk kecewa lhaa.. aku rse aku jdi Agen Konsultasi agknyer sjak kblakangan nih.. phone berdering bile.." Can you Help me?". " Suai, I am feeling sad". "Suai, I had Fight with bla bla bla. "
" Suai, can you buy me top up? ". Bile susah, sume suai suai suai. okay. aku ta kisah. tolong orang. ta nak balasan ape2 pon. cume, pham2 jer lhaa derr,, manusia nih prlu sling brgntung antare stu sme lain.. aku pon prlukn tmpat nk kongsi masalah. aku jugak prlukn bantuan. pham2 jer lhaa kn.. tpi hakikatnyer? emmm.
ni ckp lpas SPM bole jumpe slalu lhaa.. bile2 mase bole contact.. hampeh jep... hnya kate-kate mnis jep tinggal.

okay. Bru aku tersedar lpas bce artikel dri ILoveIslam.Com. "Sedangkan manusia yang mengingati Allah SENTIASA hanya segelintir, inikan kita mahu berharap manusia mengingati manusia sentiasa? jangan berharap sangatlah.".. "Sudah Lumrah dan zahirnya, Manusia akan mengingati Allah tatkala dia dalam gelisah,sukar, mahupun kesusahan. Tapi, bila mereka sudah merasakan kebahagiaan, kegembiraan, kesenangan.. mereka lupa dan alpa kepada nikmat yang Allah turunkan kepada mereka. "

okayy, berdasarkan article nih, bru aku tersedar," Suai, you don't need to take it seriously. Kau ade Allah. just let them go. "

JANGAN LETAKKAN HARAPAN PADA ORANG YANG SALAH, NANTI ANDA JUGAK YANG MERANA. 



Monday, December 17, 2012

Holiday End today. New Life begin! :)

Assalamualaikum...
okay. percutian habis hari nih.
bnyak pngalaman yang ditimba dalam journey holiday nih.
dri saat Interview, prgi pntai and bnyk lgi. hehehe..
okay. What the plan tomorrow? Emm. Ta thu lhaa.. aku try tuk brubah lhaaa...
untuk mnjadi yang lbih baik dlm smua aspek. aku ta mahu aku duk dlm takuk yang lame.
Nak cari hidup bru. nk bukak Kamus Kehidupan yang bru. aku ta nak the old Adi. Aku nk the New Adi.
Agar aku dapat mnjadi yang terbaik untuk org2 yang aku sayang. emmm. may be kadang2 kite rase sukar untuk berubah...tpi cube lhaa sikit demi sikit. emm. aku rse kali nih, aku mhu jdi yg lbih KUAT. Yang ta cepat sngat meletakkan HARAPAN pda seseorang. May be tu silap dan kelemahan aku.  orang pujuk trus cair. lpas uh dh ltakkn harapan kat die. sbb die pujuk kite dgn kate2 manis,,, kite pon cair lhaaa...
Emm. okayy. Pngalaman hidup aku sungguh berbagai. Cukuplah aku prnah mrasekn kehilangan seseorang yang aku sayang dlm hidup nih. Pemergian die tlh mmberi kesan dlm hidup aku.
"Adi, Jadi Engineer k.. truskan hidup adi dgn mnjadi seorang jurutera."
emm. Ayat trakhir seorang insan yang aku sayangi. emm. rahsia khidupan aku mmg ta boleh lhaa aku critakn sepenuhnyer disini. emm. sorry.
ok, jujur aku cakap..sukar tuk mncari pngganti. mmg die bukan lha adik bradik kandung aku, tpi die layan aku mmg mcm adik die sndiri. Die lindung aku, jga aku, pham aku, beri kasih sayang die,,, mmg ta dapat nk nafikan... aku sngat syg die. aku sntiase berdoa kpda Ilahi... agar aku temui pngganti die. aku ta thu lhaa mcm mane nnti..aku didalam era Universiti. cabaran nyer lgi luas.. moga Allah hadirkan hambaNya yang dpt membimbing,mendidik dan menjage aku dn lindungi aku sbgaimane Allah tlh hdirkn seorang insan yang prnah membahagiakan hidup aku pda mse dulu.. aku bukan nyer mcm org yg normal. hmm. kesihatan ta stabil. Ya Allah, Seandainya die yang aku cari.. masih ade dlm dunia nih,, Engkau temukanlhaa. Agar aku dpt mnumpang kasih syang darinya.. disamping keredhaanMu Ya Allah.
#Ya Allah tmpatknlah die di kalangan orang-orang yang beriman. Amin..
*kini, aku hnya mmpu mngirimnya doa saje. Sayangilah orang yang awak sayang. Hargailah die sblum die pergi buat selame-lamenyer.
"Tidak sempurna iman seseorang itu selagi mana dia tidak menyayangi saudaranya sebagaimana dia menyayangi dirinya sendiri." 

Sunday, December 16, 2012

Who I am? Siapakah aku di mate orang?

Assalamualaikum...
ape khabar sume? harap2 sume sihat.. jga kesihatan tuh.. syukur sbb anda semua msih sihat lgi.. ta sakit lgi.. bgi aku nih,, dh sakit.. sume ade jep yang ta boleh buat.. hmmm..
okay lhaa.. berbalik pda topik.. aku ta thu.. siapakah aku dimate orang? Good one or Bad one? hmmm..
"Biar kita kufur di mata manusia, Jangan kita kufur di mata manusia."
aku berpegang pda kate2 nih smpai skarang.
aku ta thu ape yang aku prlu buat. kdg2 aku dlm susah... orang yg aku harapkn tiade disisi. Tpi, bgaimana dieorg dlm susah? emm. x nak lha aku ckp. nnti org ckp aku ungkit-mengungkit. lgipun,ade pujangga islam kate..
"Dua perkara yang perlu seseorang insan itu lupakan.. iaitu : Apa yang kamu lakukan untuk orang dan orang lakukan untuk kamu "
Mendalam sungguh kate2 nih. Lately, aku ta thu knape bnyk sngat dilema dtg menimpa. plus, ade rase RINDU, SEDIH,GEMBIRA,,,, fuhhh.. brcampur baur seyh.. dh mcm rojak dh.. =.=
kadang2 aku ta thu ke mane aku prlu dapatkn bantuan. bnyk yang prlu aku ceritakn tpi... emm. ntah lhaa.
Btw, aku ta thu mcm mne nk describe mcm mne lgi. aku btul2 dalam DILEMA. Fuhhhh,,, aku nk cri jugak solution bgi masalah aku nih jugak. Insya Allah. :)
#May be ptot aku cri dan trus mncari? Suai, tiada yang mustahil dlm Dunia Milik Allah ni.
SMILE! ^^,

IR SUAIDI ABDULLAH <----- My Next Target! :)

Assalamualaikum...
ok,,hari nih citer pasal cite2 aku tuk mnjadi seorang engineer..
tpi aku agak kabut sikit...dlm pngkhususan engineering nih...sbb trlalu bnyk sngat..
aku nak jadi engineer ape ek? :D
ok,,let we check this list..:
1) Aerospace Engineering
2)Nuclear Engineering
3)Mechatronics Engineering
4)Computer engineering.
5)Chemical Engineering.

Its all about Engine Engine Engine. :)
Fuhh,, I got this confusing.. but, Life Must Go on.
Kite hnya mmpu merancang tapi Allah saje yang mmpu menentukan same ade ia jdi atau tidak.
Hmmmm... okayyy,, that all for today.
Peace ya! ^^,

Aerospace Engineering! :)

Saturday, December 15, 2012

Berdiri Atas Bumi Yang Nyata,, lhaa Suai.. :(

Assalamualaikum...
Korang ape khabar? sihat? aku? emm. Sihat. Alhamdulillah. Selagi mane badan x meragam sihat lah kehendaknyer.hehehe..
ok,,berbalik kepada topik diatas,, aku rse mcm kadang2 kite tidak patut meletakkan segunung harapan pada bnda yang tidak pasti... Bgi aku,, kite tak patut membina satu MANHAJ yang lawa,,ataupun satu ISTANA yang agam untuk seseorang.. pda dasarnyer memang kita mahu buat yang terbaik untuk seseorang.. kite nk abadikan sgala kudrat kita padanyer.. tpi bile pikir2,, aku ta thu lhaaa... adekah aku sdg membina Istana di kayangan? Hmmm... *mcm bertepuk sebelah tangan*,,,x mnghasilkn ape2. ta dpt ape2... Bgitu juga dgn org sekeliling aku...aku pon ta thu ape aku prlu ckp lgi..Hmmmmmmm....
okayy,, smlm aku pergi ke pantai Pulau Pangkor. Deruan ombak, angin bertiup mendayu-dayu, mngembalikan aku punyer ketenangan. Hah! kat situ ade pokok. Mostly pokok kelape. aku nmpk sebuah pondok, aku trus jer pergi ke pondok tersebut. Fuhhh,,, angin bayu menampar di muka... air laut jernih boleh nmpk ikan berwarna-warni berenang ke sana dan ke sini.
-tibe2,,,teringin bce Al-Quran ditepian pntai...nsib baik dlm HP ni ade apps mobile Al-Quran. Tgh2 bce nih...ade org dtg,,, die tgur aku.."dik,,adik dri mne nih?" . aku jwb lha.."dri muar,johor."
org nih aku ta thu lhaa dtg dri mne.. tpi... may be duk disekitar Pulau Pangkor tuu kot.. pas tu die pon beredar pergi..aittt,,mcm plik je an? aku pon plik...tgur aku sepatah ayat,,then trus blah..=.=

Mcm2 ragam orang kat dunia nih...slpas tuh,, aku dh ta thu nk buat ape...tibe2 tertengok pulak ade satu batu tunggal nih.. aku pon pergi lhaa ..berdiri atas tuh.. menjerit " AKU SAYANG KAU LHAAA!!!!
"KENAPE KAU X PERASAN!",,"AKU RINDU KAU LHAA!!"... emmm,, andai diorang thu,,, yang aku sngat syang kat diorg..kalau risau, aku sanggup nak korbankn sgale yang aku ade..tpi may be ape yang ade dlm hati nih.. x mmpu didengari oleh mereka. emm... kadang2 ape yang ade dlm hati nih,,prlu kite simpan jugak... tibe2..*kring kring*..haaa~ mak call. ruh blik.. dtg kat jeti.. okayy,, Pulau Pangkor, tempat mne aku lepaskn segale kesedihan aku, kerinduan aku, Ombak mnjadi saksi kepade segala kerinduan aku pda orang-orang yang aku sayang. Pokok2 disekeliling mnjadi saksi aku menitiskan air mata ke atas pasir yang suci. Suai, Berserahlah kepada Allah. Allah lha tmpat kau mengadu. Berdoa, agar kau ditemukan ape yang kau cari selama ini.  Waallahualam.
SubhanaAllah..Indahnyer ciptaan Allah.

Batu Tunggal n Pondok. Tmpat aku melepaskan segalanyer.

Al-Quran Penenang Jiwa. :)

Friday, December 14, 2012

UTP interview~ WoW! Best! New Experience, New Life! :D

Assalamualaikum semua..
semalam aku bru blik dri interview kat UTP...sebuah IPTS gergasi.. yang ade sgale kemudahan..
fuhhhh,,,punye lhaa ramai orang dtg smlm.. x sangke lhaa PETRONAS bgitu popular dalam kalangan orang yang berada~ hmmmm,,,,
Interview diorg mmg best! EDUCAMP.. mrupakan salah satu program untuk mngenal pasti seseorang itu boleh berkomunikasi, mencetus idea dan lain-lain lagi..
Seawal pagi kul 6.00 aku dh brtolak dri Manjung ke Tronoh. fuhhh.. berdebar-debar seyh rse hati nih..*first time interview,speaking english plak tuh* hahaha.... mcm duduk dlm freezer..
lpas smpai,,, aku g lhaa kaunter pndaftaran..mak aihh..pnjng nyer beratur... hmmm.. tgh2 bratur nih.. ade org dtg bgi tag... aku dpt wrne MERAH. huaaaa~ [C2]. Sesi Petang. mak aihhh~
hmmm...lpas taklimat bla bla bla.... aku dikehendaki pergi mkn dulu bru prgi interview..
interview nih trbahagi kpada dua.. PERSONAL and GROUP DISCUSSION.
hmm... sblum g interview nih..aku ade jumpe bdak SBP Mersing nih,,satu skola ngan anati...
nme die Haqqiem. then kiteorg prgi lhaa ker Holding Room. fuhh tunggu punye tunggu...lme gilerr!..
pas tu ade abg nih ckp.."kump C mehh gerak noh!"...harrrr~
Masuk ke dalam bilik dimana ade bnyk meja tulis panel-panel.. hmmm..
ok, aku dn Haqqiem bersetuju tuk duk di Panel 3. Disitu, ade 3 org bdak prempuan..
nme die, Nora, Chua'a n Nasuha. Tgh duduk2 nih,,dtg lhaa bdak laki nme Khai. Khai nih muke die mcm All Ali. aku ingatkn All mule2 rupenyer bile die bersuare jep..loghat Kelate.. mak aihh...~ ahaaa~ All Ali(versi kelate)...
Hmm....tibe-tibe kiteorg dpt skeping kertas.. STUDY CASE. I got Card D. tjuk: FOOD FOR THOUGHT. Fuhhh..jnoh aku pikir.. Genetic engineering lhaa.. GM food lhaaa... =.=
mcm ape seyh.. Recommendation die aku dpt.."How to educate and awareness"
Hmm...pkir dok pikir dpt jugak idea.... Then kiteorang prgi lgi stu bilik Holding Room. tunggu punye tunggu... PANEL 3 No. 4. Haaahh! Aku lhaa tuh... berdebar-debar mcm nk trcbut jntung nih... msuk jer dlm bilik tuh... jumpe dgn Sir Sabri nme nyer.. Sempoi jugak lhaa orang nyer... Arguement trjadi antare kami.. hmm.. ade jer die nk Goreng aku punye idea..hah kau..aku bidas lhaa blik..sorry..hehe.. ( mklumlah debater nih...lain sikit..nk tuh,, tuh jugak..ckp tuh,,tuh jugak) hehehe...keras hati sikit kalau orang x trima idea nih..hahaha...
SPEAKING ENGLISH beb.. berbelit-belit lidah. Tpi.. Alhamdulillah.. dpt jugak pengalaman bru.
Hmm...btw, thanks to my members for give me support during Interview session. kalau ade jodoh, kite jumpe lagi..credit to:: Haqqiem,Khai,Chua'a,Nora and Nasuha. :)
Smoga korang mju jaye beb! ^^,
#Engineers Wannabe.

Library UTP~ FUHHHHH! Tesergam Indah Beb! :)

Monday, December 10, 2012

Antara Takdir dan Ketentuan. :(

Assalamualaikum..
ape khabar sume hari ni?
-ermm,,, aku? sihat. may be. ermm..hari ni bru blik dri HOSPITAL trsyang,, medical checkup.. fuhh.. naik jemu laa... asyik kene amik darah..cucuk jarum sana sini.. x-ray.. ermm.. mlas nyer.. kalau ikutkn hati dh x nk dh.. tpi slagi masih berdaya untuk mncari ikhtiar cri laa...hmmm...
-Ok,, aku x thu mcm mne nk explain tjuk or topic tuk hari ni..kadang-kadang nk luahkn..tpi x thu nk luahkn kat sape.. sume org tgh sibuk bercuti..(x nk gnggu diorg ngan masalah aku)
-kadang-kadang kite berdaya ker nk bntu sume org? *terfikir sejenak*
-ok la.. aku agk keliru.. otak runsing hari ni.. sakit nih x thu la bile la nk baik..
-hari khamis ade interview,, walaupun mcm dh x larat nih,,tpi ttp jugak.. LIFE MUST GO ON. Allah bnci hambanya yg lemah. aku x nk jdi lemah.
-tpi...ape yang aku difahamkn.. btul ker aku telah ditakdirkn untuk menempuh hidup ini?
MENANTI sesuatu yang pasti or x pasti? aku percaya pada KEKUASAAN ALLAH.
Hidup mati di tangan Allah. Ajal bole ade bile2 jep. tpi kn..  btul kah aku tlh ditentukn untuk hidup pda jngka mase yg pendek? Hmm.. Ya Allah. :(
-Aku x thu laa..tpi aku berazam sngat tuk puaskn hati semua org...sngkn hati org sblum aku pergi BUAT SELAME-LAMENYER dri hidup sahabat-sahabat,teman-teman, dan orang yang aku sayang n cintai.
-okayyy,,, harap ape yang aku buat..akn meninggalkn sdikit ruang untuk korang trus mengingati aku nnti. Hopefully.
-Next January, aku kene buat Scan lgi. fuhh..mlas nyer.. aku disahkn mnghadapi penyakit... nk bgithu ker? x pyh laa.. *biarlah rahsia* hehe.. ermm. yang pting its all about infections. My fifth lumbar spine terkene jangkitan nih. after about a year, amik anti-medicine for this disease, aku disahkn kene pnyakit lain plak. Ya Allah,, bertimpa-timpa. smpai skarang, bile2 mase jep bole jdi org lumpuh. hmmm. Kadang-kadang trpikir.."suai,, kau ni smpai bile hah? Aku masih larat ker sebegini?".
-Sekarang, x thu la nk buat mcm mne lgi. Berserah pda Allah. :(

Hmm. Lpas ni kne scan, untuk diagnosis for my lumbar. Doktor syak jdi sebegini. :(


Seandainya kau x menemui aku esok hari, aku nak kau thu.. bahawa.. AKU SAYANG KAMU. 




Saturday, December 8, 2012

Ombak dan Pelita? Bolehkah bersatu? :)

Assalamualaikum..
- ermm. bru sehari berjauhan, hati mula rase resah. bilakah kite mahu bertemu?
-RINDU? ermm. Totally SUPERB!.
-Kadang-kadang terase sunyi bile tiada orang tu..
-dulu kalau pergi sekolah,,hati ni berkobar-kobar nak tgok muka si Pelita.
tpi kini, I DON'T KNOW HOW TO EXPRESS THIS FEELING. hmmm...~
-Miss you my dear,,.
- If Allah allowed me to live in this world for longer time, I WILL FIND YOU.
Hidupku umpama OMBAK.
Hidupnyer umpama PELITA.

Seandainya Ombak bertemu Pelita,,apekah mungkin berlaku? :)
InsyaAllah. # <3 from me. Muahhh! :)

Hope you take care it. :)


Friday, December 7, 2012

The Time is slipping away! :( Hopefully, ALL is WELL. Hehehe.. ^^,

Assalamualaikum..
Hello everyone.. ok la.. hari ni hari kedua aku jdi bdak lpasan SPM..
and you know what.? :: I'm kinda bored.
hari ni mula dgn aku pulang sume buku text. and it means I already resign dri jdi plajar skolah.
Tamat era persekolahan aku.
PERASAAN? ermm. ntah lah. gmbira ade. hiba ade. sedih ade.
slpas jer pulangkn buku text kat SPBT tdi,, aku pergi la 4 Muja. TEMPAT yang mana ALL ALI dan aku slalu lepak. Blajar bersame. ermm. Walaupun konflik brlaku antare kami, tpi PERSAHABATAN kami kekal terjalin. Kemesraan. Aku amat salut kawan aku ni. opss bukan kawan. tapi aku telah anggap die sbagai SAHABAT. Aku x thu knape, tpi bile org jumpe aku jer,, " Suai mne ALL ?" first question. Hmm. Same goes to him. Bile org jumpe die, org akn sbut nme aku kt die. ntah la.. Sbnrnyer, aku rse skjap sngat aku meluangkn mase dgn die. smlm, jamuan akhir untuk kami smua. Dan hari ni, mungkin detik perpisahan antara kami. Aku jumpe die pgi tdi. Memang x dinafikan, setiap PERTEMUAN akan adenyer PERPISAHAN. hari ni, sejujurnya, aku asyik trkenang memori aku ngan ALL. Pergi surau kul 5. Subuh same2. tido kat surau..tibe-tibe ade org kjutkn kul 3 pagi. har har har. 'Aku akan sentiase sokong kau ALL'. Tu janji aku. Even aku tiada disisi kau, aku doakan terbaik untuk kau. Moga kau cemerlang didunia dan diakhirat. InsyaAllah. :)

"Tidak sempurna iman seseorang itu jika tidak mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri". 
-Berjabat tangan dengan kau, Pelukan kau, Main game same-same lepas waktu zohor kat surau sementara nk tunggu kelas start,,, sume tu masih segar dalam ingatan aku ALL. Thanks All. SAYANG KAU! :)

Wednesday, December 5, 2012

Waaa.... SPM Done. Now, I am ex-MAAHAD.

Assalamualaikum..
fuhh... sudah lame aku x post dlm blog nih..
hari ni..dgn rasminya aku resign dri mnjadi seorang PELAJAR SEKOLAH..haha..
SPM bru hbis..moga keputusan yang diterima akan cemerlang nnti.. InsyaAllah.
ermm.. SOALAN yg dilalui? ade yg difficult. ade yg moderate. ermm. skarang ni brgntung kpd KEHENDAK ALLAH sahaje. aku dh brusaha. skarang tawakal jer la. :D
ok,,, aku x thu nk ckp ape.. perasaan? ermm. aku rse......ntah la. brcmpur baur. gembira ade.sedih ade. sedih sbb akn brpisah dgn kwn2 yang aku syg. lpas ni smua akn pergi ke haluan masing2. may be ade yg pergi oversea.. ermm.. sdih jugak la. may be aku akn rindu alam persekolahan. kenangan MANIS, PAHIT, TAWAR..smua ade..hahaha..
apepun, suai,, prjalanan kau blum berakhir. kau prlu dptkn IR.
::IR.MUHAMMAD SUAIDI BIN ABDULLAH::
tu tekad dn azam kau.
^^,v